Klik herunder, og find spørgsmål og svar – og hvad andre har oplevet…
Bomuldsfarver pæne igen
Spørgsmål:
Kære TexCare,
Jeg har købt TexCare uld-, silke- og bomuldsvask og er især meget imponeret over hvordan gammelt bomuldsstof bliver som nyt at se på. Jeg har dog en lille bekymring: når trådenderne hele tiden bliver fjernet (hvordan det så sker) – vil stoffet så ikke meget hurtigere blive slidt tyndt?
Og lige et andet spørgsmål: hvad gør jeg med alle de pakker Tusindfryd vaskepulver jeg har stående? Eller med andre ord – jeg er vist gået helt over til TexCare!
Med venlig hilsen
Birgit Z, Hørsholm
Svar:
Hej Birgit Z
Tak for din venlige mail.
Tusindfryd kender jeg ikke, men som du skriver, er det nok at bruge TexCare 🙂
Jeg kan fortælle dig, at ganske vist fjerner Cottonwash de fnullere, der opstår når bomuld bruges og vaskes, men vi er nede i småtings-afdelingen, så der skal et godt mikroskop til, for at se, hvad der foregår. Og trøjen kan blive tudse-gammel, og alligevel kun tabe nogle milligram i vægt. Så det slider ikke på tøjet.
Men når fnullerne er væk, stråler farverne klarere.
Det, der fjerner disse fnullere, er et helt specielt enzym, der naturligt findes i naturen – i en skovbund f.eks. hvor det er med til at nedbryde de faldne blade, og er med i den cyklus, der skaber ny muldjord. Så det er ren økologi.
Vil du have det forvaskede tøj flot i farverne, så vas 1-2 gange i CottonBOOST – du vil blive forbavset!
De bedste hilsner,
TexCare
Rensning af cykelolie
Spørgsmål:
Hej TexCare,
Jeg har fået en sort plet fra min cykelkæde på min nye jakke, som jeg kun har brugt få gange. Renseriet siger, at de ikke kan få den af, kan jeres pletfjerner tage det af?
Venlig hilsen, Den ærgerlige.
Svar:
Sort cykelolie er noget af det værste, da det ikke bare er olie. Det sorte er jernspåner, som er slidt af cykelkæden. Olien vil TexCare Pletfjerner opløse, men prøv derefter at fjerne jernspånerne med en tube Rustfjerner, som fås hos Matas. Hvis pletten efter første forsøg forsvinder lidt, så gentag processen. Skyl blot stedet med vand mellem forsøgene.
PS. Den ærgerlige har ringet til TexCare og meddelt, at pletten er væk, så nu er hun ikke ærgerlig mere…
Blødere tøj
Kære TexCare
Jeg fortalte min veninde om TexCare, og at farverne holdt sig helt anderledes meget flottere, siden jeg er begyndt at vaske i Cottonwash. Forleden fortalte hun så, at hun nu også vasker i TexCare, og at det allerbedste er, at hendes mand, som længe har klaget over at tøjet kradser, nu har meddelt, at nu kradser hans tøj ikke mere. Det er selvfølgelig den allergi-venlige udgave hun køber.
Kan rødbedesaft på bukser fjernes
Spørgsmål:
Hej TexCare,
Jeg har spildt det meste af et glas rødbeder ned over et par beigefarvede gabardinebukser, kan Jeres Pletfjerner tage det af?
Venlig hilsen, A.C. Silkeborg
Svar:
Ja, det vil TexCare Pletfjerner fjerne uden problemer.
Vi ved det fra en anden TexCare-bruger, som har TexCare og fortalt os, at hun var forbavset over, at al rødbedefarven forsvandt, og det ville hun ringe og fortælle os…
Bliver farven skjoldet?
Spørgsmål:
Hej TexCare,
Jeg har brugt en pletfjerner, og det gik sådan, at mens jeg sagde farvel til pletten, så forsvandt farven også. Risikerer jeg også det med Jeres pletfjerner?
Venlig hilsen, T.R. København
Svar:
Nej, og atter nej! TexCare Pletfjerner rører ikke ved farverne. Der er absolut intet blegende i.
Hvis du bruger en pletfjerner, der anvender Oxi – altså iltning, vil der uvægerligt ske en blegning.
Så undgå det…
Pletter på broderet dug: Sovs, rødvin og kaffe
Kommentar:
Kære TexCare, En håndbroderet hørdug med julemotiver blev juleaften lagt på bordet en time før gæsterne skulle komme. Den var desværre efter julen sidste år blevet lagt pænt sammen og lagt på plads – ingen havde tænkt på at vaske den. Stor opstandelse, som blev klaret med TexCare Pletfjerner: Klud med vand og Pletfjerner blev duppet på alle pletterne – og der var mange: Andesovs, rødvin og kaffe, og alle havde siddet der i nøjagtigt et år! – efter kun 20 min blev der duppet med skiftevis våde og tørre klude, og miraklet indtraf: ingen pletter – måske en lidt fugtig dug, men den tørrede i julelysenes skær… Venlig hilsen, M.L.B. Randers
Pletfjerning på gulvtæpper
Spørgsmål:
Kan man bruge TexCare Pletfjerner til et gulvtæppe?
G.H., Århus N?
Svar:
Ja, det kan du fint, men brug følgende fremgangsmåde:
Gør pletten våd, og klem Pletfjerner på og fordel. Lad det sidde max ½ time. Tag en tør klud, og tryk mest muligt vand / Pletfjerner op i kluden. Kom rent vand på, og saml op med en ny tør klud/håndklæde. Du kan evt. stå og trykke vandet op ved at stå ovenpå og trykke med en fod. Veksl 4-5 gange mellem at komme rent vand på, og samle op med tørre stykker (Brug f.eks. engangsbleer, de suger jo godt!)
Sådan bevarer du farverne på bomuld
Kære TexCare,
Vi er et håndboldhold, hvor en sponsor gav os alle ens træningsdragter i 100% bomuld. Det er nu 3 måneder siden, og vi har lige opdaget, at dragterne ikke længere har samme farve. Vi snakkede om det, og vi fandt ud af, at dem, der stadig har pæne farver, og som ikke er forvaskede, har alle sammen har brugt TexCare Cottonwash.
Pleje af lædermøbler
Spørgsmål:
Kære TexCare,
Kan man bruge Jeres Leatherlotion til lædermøbler?
T.A. Esbjerg
Svar:
Ja, den er særdeles velegnet; trækker farverne frem, og renser overfladesnavset af. Indeholder fine olier, som trænger ned, blødgør og forhindrer at læderet krakelerer.
Vil du rense sofaen først, så brug TexCare Woolwash
Kom en god sjat Woolwash i lunkent vand, og pisk det godt op, så der dannes en masse skum. Eller lav skum med en svamp. Tag så skummet og fordel ligeligt over hele sofaen. Du må ikke kun pletrense, det er vigtigt at hele sofaen får samme behandling; ellers risikerer du skjolder. Inden at skummet tørrer ind vaskes det af med rent vand uden at gnide. Det gør ikke noget at der stadig er lidt Woolwash tilbage på læderet. Dagen efter, når læderet er helt tørt behandler du det hele med TexCare Leatherlotion. Det smøres på i et ikke for tykt lag, og tørrer til dagen efter. Så skulle resultatet være en renere sofa, tilført fine olier, der modvirker, at den igen hurtigt bliver snavset, og at læderet tørrer ud. Gentag behandling med Leatherlotion efter behov, men mindst hver 6. måned. Leatherlotion har i sig selv en rensende effekt, foruden den plejende virkning.
God fornøjelse.
Skal jeg bruge vaskeboldt
Spørgsmål:
Hej TexCare,
Skal jeg bruge vaskebold når jeg kommer TexCare i maskinen?
Svar:
Du kan gøre, som du har lyst. Bruger du vaskebolden undgår du jo at få sæbe i sæbeskuffen, så den altid er ren og pæn.
Har du ingen vaskebold, kan du bare hælde TexCare ind i maskinen ovenpå tøjet, lige før du starter maskinen.
Ved dosering med Polywash er det bedst at undgå sæbeskuffen, da den er ret tykflydende, fordi den er så koncentreret (meget lavt vandindhold) Så er du sikker på, der ikke bliver vaskemiddel hængende i skuffen.
*
Vask af ruskindstøj
Til TexCare.
Der er næppe nogen med bare lidt ære som kunne finde på at anbefale flg. men jeg har gjort det alligevel. Ruskins tøj, lammeskind og nogle andre læderting har jeg lagt i vaskemaskinen og på uldprogram, og vasket med TexCare, resultatet blev flot. Bemærk det drejer sig om den billigere del af lædertøj. Afhængig af hvordan resultatet er efter vask, skal ‘tingen’ børstes og ligge lidt i pres. Det er dog en personlig vurdering, om man tør vove “pelsen”. Jeg skal lige tilføje at tingene har fået en imprægnering efterfølgende.
Vask af Ruskindsbukser
Spørgsmål:
Hej
Jeg står med et par beskidte ruskindsbukser, hvor både foer og ruskind trænger til at blive vasket, kan det lade sig gøre og med jeres produkter??
Dorte
Svar:
Hej Dorte,
På denne side finder du et råd fra en forbruger om vask af ruskind. Klik HER
Altså: vask i TexCare Woolwash, som er det bedste også til vask af skind. Har den korrekte pH værdi m.m. Du kan bruge vaskemaskine på uldprogram uden centrifugering – men håndvask i badekar eller lign. er også en god mulighed. LÆg ikke i blød, men hold vaskevandet med bukserne i stadig bevægelse et stykke tid, så vaskemidlet får tid til at opløse snavset. Skyl derefter i et par hold rent vand. Vandets temperatur skal føles halvkoldt, hvilket er ca. 30°C.
Lad bukserne tørre langsomt et ikke for varmt sted. Efter tørring er skindet nok lidt stift, men så nulrer og gnubber du skindet mellem hænderne. Skulle der være skjolder eller pletter tilbage, kan du tage et stykke sandpapir korn 60-80 og med let hånd slibe overfladen. Evt. hele overfladen, så du får ruskindet slebet pænt overalt, det giver et flot resultat.
God fornøjelse
Fedtpletter på ruskind fjernes..
Spørgsmål:
Hej Texcare,
Jeg har fået nogle fedtpletter på min nye lyse ruskindsjakke. Dels på kraven og på det ene ærme. Jakken kan ikke vaskes.
Hvad kan jeg bruge for at få pletterne væk?
L.H. Frederikshavn
Svar:
Ja, fedtpletter på ruskind er jo lidt vanskelige – især hvis du ikke har imprægneret din jakke. I så fald kan du godt bebrejde butikken, hvor den er købt, at de ikke har fortalt, hvor vigtigt det er at imprægnere en ny jakke. Det kunne med stor fordel være gjort med TexCare Imprægnering, som ikke kun beskytter mod regnvejr, men også imod, at fedtpletter går dybere ned i skindet, og således bliver unødigt vanskeligere at fjerne.
Det bedste du kan gøre er at bruge TexCare Woolwash. Hæld en god sjat op i lunkent vand, og lav skum med en svamp. Tag skummet og læg på pletten. Gnid endeligt ikke, men massér skummet let ind. Grunden til at du kun skal bruge skummet er, at jo mere vådt ruskind bliver, desto stivere bliver det efter at det er tørt – og skum indeholder meget mindre vand en sæbevand.
Når skummet har siddet på et stykke tid – det må endelig ikke tørre ind – tages en ren, blød klud, der er fugtet med lidt rent, lunkent vand, og sæbeskummet tørres af. Gnid med let tryk, og KUN i samme retning som ruskindet er børstet ved runingen.
Lad jakken tørre et ikke for varmt sted. Efter at den er helt tør kan det afrensede sted gnides blødt igen mellem to hænder. Du kan også tage et stykke mellemgroft sandpapir – korn 60 – 80 og slibe stedet let. Husk også her KUN at slibe i samme retning som ruskindet oprindelig er børstet i. Slibningen kan hjælpe til at fjerne det sidste af pletten.
Sådan renser du din lædersofa
Spørgsmål:
TexCare,
Jeg skal rense lædersofaer, og vil gerne vide, hvor jeg kan købe produktet i Næstved.
Med venlig hilsen, J.S. Næstved
Svar:
Du skriver at du vil rense lædersofaer. Det første er så at bruge TexCare Woolwash. Kom en god sjat Woolwash i lunkent vand, og pisk det godt op, så der dannes en masse skum. Eller lav skum med en svamp. Tag så skummet og fordel ligeligt over hele sofaen. Du må ikke kun pletrense, det er vigtigt at hele sofaen får samme behandling; ellers risikerer du skjolder. Inden at skummet tørrer ind vaskes det af med rent vand uden at gnide. Det gør ikke noget at der stadig er lidt Woolwash tilbage på læderet. Dagen efter, når læderet er helt tørt behandler du det hele med TexCare Leatherlotion. Det smøres på i et ikke for tykt lag, og tørrer til dagen efter. Så skulle resultatet være en renere sofa, tilført fine olier, der modvirker, at den igen hurtigt bliver snavset, og at læderet tørrer ud. Gentag behandling med Leatherlotion efter behov, men mindst hver 6. måned. Leatherlotion har i sig selv en rensende effekt, foruden den plejende virkning.
God fornøjelse.
Blegning af gulnet - tidligere hvidt bomuld
Spørgsmål:
TexCare,
Min hustru har arvet nogle fine gamle håndsyede mellemlægsservietter i bomuldsstof, som oprindeligt er hvide. Tidens tand har medført, at de efterhånden er blevet gulfarvede.
Kan TexCare anvendes til afblegning/hvidfarvning, uden at skade stoffet?
Hilsen L.L. Grindsted
Svar:
TexCare Pletfjerner kendetegnes bl.a. ved at den ikke fjerner farve og ikke bleger. Det er jo netop, hvad man gerne vil undgå ved pletfjerning.
Brug i stedet Klorin: Put det gulnede i en stor gryde med vand og en sjat Klorin. Varm det hele op til kogepunktet. Hold øje med at det ikke koger tørt, og hold stoffet i bevægelse nede i vandet. Lad det ligge kortest mulig tid i det kogende Klorinvand, da det desværre også mørner stoffet.
Du kan også købe Natriumdithionit i Matas. Det er et pulver, som også affarver og bleger. Den har brugsanvisning på dåsen. Håber dette vil hjælpe..
Pawa plet på bilens indtræk
Jeg har haft en rigtig god oplevelse med TexCare Pletfjerner:
Vores helt nye bil havde fået en Pawa-behandling mod rust. En klat havde fået sneget sig ind i kabinen på stof indtrækket. Hvad nu? Jo, Pletfjerner opløst i en lille smule varmt vand duppede jeg på stedet. Jeg lod det trække lidt, hvorefter jeg duppede efter med lunkent vand to – tre gange. Da stedet var tørt, var pletten væk!
Det var min første flaske TexCare Pletfjerner, nu er der altid en i skabet.
D.F. Sorø
Rødvin på Uldsofa
Spørgsmål:
Vi har spildt rødvin på en ny uldsofa. Pletten er forsøgt opsuget med kartoffelmel, men der er stadig nogle pletter tilbage. Kan vi uden fare for blegning eller misfarving af stoffet bruge TexCare?
Aa. B. N. Holstebro
Svar:
At komme kartoffelmel eller strø salt på, skal du aldrig gøre for at tage pletter. Det er et fjollet gammelt husråd, som oprindeligt nærmere går ud på, at skynde sig at komme noget hvidt på pletten på den hvide dug eller sofa, så gæsten, der har spildt, ikke skal føle sig forlegen over sin misære. Når pletten er dækket af noget hvidt, er den jo “væk”..
Et stykke køkkenrulle ville have været mere formålstjenligt. Det drejer sig jo om hurtigst at minimere skaden ved at opsuge mest muligt at rødvinen.
Men for så at komme videre er TexCare Pletfjerner enestående. Den bleger ikke (og her skal du passe på pletfjernere, der indeholder noget med “OXY”, som er aktivt ilt, altså et blegemiddel. Det findes f.eks. i Vanish produkterne, og firmaet skriver selv, at Oxigen bleger. Desuden -Citat: “Vanish Oxi Action MAX bør ikke anvendes på uld, silke, læder eller materialer, der ikke er farveægte.” ). Du må endelig heller ikke bruge Klor på uld og silke. (Så bliver det helt gult!)
Du skal bruge følgende fremgangsmåde på sofaen:
Gør stedet med pletten våd med lunkent vand, klem TexCare Pletfjerner på, og fordel, men gnid ikke.
Lad Pletfjerneren det sidde max ½ time. Tag en hårdt opvreden klud, og tryk mest muligt vand / Pletfjerner op i kluden. Kom derefter rent vand på, og saml op med en ny tør klud, håndklæde eller engangsble, altså noget, der suger godt.
Veksl 4-5 gange mellem at komme rent vand på, og saml op med de tørre stykker. Pletten skulle nu gerne være væk. Er det en af de mere hårdnakkede pletter, gentages processen forfra. Hvis blot pletten er forsvundet lidt ved første forsøg, skal den nok komme helt væk.
Stearin på en Jakke
Spørgsmål:
Hej Texcare
Jeg har desværre fået stearin på en jakke (polyester), kan Texcare fjerne det?
Svar:
Ja det skulle nok være muligt. Du skal først forsigtigt skrabe så meget stearin væk som det kan lade sig gøre. Brug en døv bordkniv uden takker. Så smører du TexCare Pletfjerner på og lader det sidde 1 timestid. Derpå skyller du stedet under den varme vandhane og bruger lidt opvaskemiddel, så vandet afspændes. Er det ikke helt væk gentages processen. Derpå vaskes hele jakken normalt.
Er pletten meget hårdnakket kan du lægge noget sugende – nogle lag køkkenrulle – over og under tøjet, hvor pletten sidder. Derefter holder du et LUNKENT (Ikke for varmt) strygejern på, så stearinen smelter og suges ud i køkkenrullen. Men altså ikke for varmt jern, så brænder du det snarere fast. Prøv dig frem, og find smeltepunktet for stearinen. Det er nok mellem Nylon og silke – 1 prik.
Spørgsmål om Gore-tex®
Spørgsmål og svar om GORE-TEX®
Hvad er GORE-TEX®?
GORE-TEX® er en såkaldt PTFE (polytetraflourethylen) membran. (PTFE kendes også under varemærket TEFLON, som bla. benyttes i belægninger i stegepander). GORE-TEX®-materialet er stærkt, elastisk og meget modstandsdygtigt over for diverse kemikalier. Endvidere har det en ekstrem lav vedhæftning (alle kender ‘slip-let’ effekten – maden brænder ikke på.). Membranen er ultratynd (brøkdele af en millimeter tyk) og den er såkaldt semipermeabel (= halvgennemtrængelig). Membranen tillader vand på dampform at passere, mens vand på dråbeform ikke kan passere. Det skyldes forskellen i størrelse: Dampmolekyler er størrelsesordener mindre en vand på dråbeform. Vand har som bekendt det fysiske særpræg, at det har en overfladespænding/ (vedhæftningskraft), der gør at der kan dannes dråber, der som sagt er mange gange større end vandmolekyler.
GORE-TEX® historie
Grundmaterialet, som anvendes i både tøj og sko. Den vigtigste ingrediens i et GORE-TEX®-produkt, selve membranen, er oftest ikke synlig. Alligevel er den helt afgørende for funktionen. I 1969 opfandt Bob Gore en måde, hvorpå man kunne ekspandere polytetraflouretylen til et mikroporøst materiale. Dette materiale, PTFE, viste sig at have en helt unik kombination af egenskaber. Indtil da fandtes der materialer, som tillod vanddamp at slippe igennem, og andre materialer, som var helt vandtætte, men ikke noget materiale, der havde begge disse egenskaber. Bob Gores ekspanderede PTFE-membran er i dag kendt under varemærket GORE-TEX®. Dette materiale har porer, hulrum mellem fibrene. Disse hulrum er 20.000 gange mindre end en vanddråbe, men 700 gange større end et vanddampmolekyle. Det gør materialet helt vandtæt, samtidig med at fugten kan trænge ud. Desuden har materialet vist sig at have en hel række andre egenskaber (temperatur- og kemikaliebestandighed, stor slidstyrke, elektrisk isolationsevne), hvilket betyder, at der stadig opdages nye anvendelsesområder hver dag. For at kunne videreføre de helt unikke egenskaber til en jakke eller et par bukser lamineres GORE-TEX®-membranen altid fast til et eller flere lag stof. Det yderste lag stof er oftest imprægneret, for at regndråberne skal prelle af og rulle ned af tøjets overflade. Alle sømme i GORE-TEX®-tøj eller -sko tapes med en specialudviklet superstærk, men fleksibel tape, for at de kan blive helt vandtætte. Vil du gerne vide mere om hemmeligheden bag GORE-TEX®-materialet?
Så klik ind på www.gore-tex.se
Hvad er funktionen i GORE-TEX®? (se figuren nedenfor)
Åbningerne i membranen er så store at de tillader vand på dampform at passere, men samtidig er åbningerne så små, at vand på dråbeform holdes tilbage. Dampmolekyler er adskillige gange mindre end vanddråber. Damp indefra slipper ud, men vand på ydersiden forbliver udenfor, så fodtøjet er 100% vandtæt. GORE-TEX®funktionen er dobbelt: Fodtøjet skal være 100% vandtæt, men fødderne skal samtidig kunne ånde, dvs. slippe afmed den damp, der er resultatet af muskelarbejdet i fødderne. Fugt fra fødderne skal kunne komme væk så indeklimaet forbliver godt. Våde/fugtige fødder er nemlig en glimrende kuldebro, og kolde, klamme fødder har givet mange sygedage inden GORE-TEX®-en blev opfundet. Da aktive fødder udskiller overraskende store mængder damp/vand (op til en kopfuld vand om dagen), skal der gøres noget effektivt.
Hvor befinder membranen sig?
Membranen ligger beskyttet mellem overlæder og foret (se figur 1 overfor). På begge sider af membranen, på såvel indersiden som ydersiden, ligger et beskyttelseslag. Disse beskyttelseslag forhindrer membranen i at blive beskadiget ved slid indefra og friktion fra syninger, hægter mm. på ydersiden af membranen.
Skal GORE-TEX® fodtøj imprægneres?
GORE-TEX®membranen har som sådan ikke behov for nogen form for pleje, men alligevel er det en god ide at imprægnere og pleje fodtøj med membran. En helt ny sko/støvle bør imprægneres nogle gange inden den tages i brug (også gerne under sålerne) – uanset om den er af læder, tekstil eller et andet materiale. Formålet med imprægneringen er ikke at forbedre selve vandtætheden – for det klares afmembranen. Formålet er nærmest som vokse en bil: Rigtigt imprægneret bliver materialerne kraftigt smuds- og vandafvisende.
Hvordan tørrer jeg GORE-TEX® fodtøj?
Selve GORE-TEX®en er et meget stabilt og stærkt materiale, som tåler høje varmegrader. Dvs. man kan tørre (børne)støvler i tørreskab. Imidlertid skal man være opmærksom på, at læder ikke tåler at blive varmet for meget op, da det tørrer ud. Den bedste måde at tørre læder på er at tage indlægssålerne ud af fodtøjet og på god gammeldags manér tørre støvlerne med avispapir(eller køkkenrulle) indvendig – ved stuetemperatur. Herefter skal læderet have ny næring i form af plejemiddel.
Hvordan plejes GORE-TEX® sko og støvler?
Den vigtigste regel er ikke at benytte siliconeholdige plejemidler, da disse lukker membranen og dermed for åndingsfunktionen – hvorved støvlen laves om til en ikke-åndbar ‘gummistøvle’. Alle de sædvanlige plejemidler kan benyttes, men det er vigtigt at deklarationen på plejemidlet positivt angiver at plejemidlet kan benyttes til GORE-TEX®.
ECCO GORE-TEX® støvler/sko er som hovedregel produceret i 3 typer materialer
Glat læder
Oil nibuck/nubuck
Tekstilmaterialer
Glat læder:
I gamle dage, før GORE-TEX®, imprægnerede man kraftigt med silicone og smurte et tykt lag fedtholdigt lædersværte på. Det er også OK, fordi det beskytter læderet og gør det næsten vandtæt. Men samtidig forsvinder åndbarheden sig en tur, så fødderne “koger”. Læderfedt er derfor ikke en god ide længere.
Benyt TexCare Imprægneringsspray. Spray også fodtøjet under sålerne. Imprægneringen sikrer at læderet ikke suger så meget vand og ikke tager så meget imod smuds. Vand er også et problem, når man tørrer fodtøjet, fordi læder, der gennemblødes af vand på længere sigt vil revne. Til daglig vedligeholdelse: Brug skosværte i læderets farve. Skosværte er til en vis grad kosmetisk, men indeholder også voks som yderligere beskytter fodtøjet og tilfører den fedt. TexCare Leatherlotion tilfører ligeledes nødvendige fedtstoffer, som forhindrer at læderet sprækker, og er ufarvet.
Oilnubuck: Imprægneres som læder og vedligeholdes med et bivoks spray middel, f.eks Rustical. (Oilnubuck er læder som er ruet op og som derefter påført et tyndtflydende, voksholdigt fedtstof.)
Nubuck: Imprægneres og vedligeholdes med TexCare Imprægneringsspray. Rues evt. op med en ruskindssvamp før imprægnering.
Tekstiler: Her benyttes TexCare Imprægneringsspray – også i det daglige.
Hvordan plejer jeg mit GORE-TEX®-TØJ?
Vær ikke nervøs for at vaske dit GORE-TEX®-tøj. Tøjets funktion, komfort og levetid bliver kun bedre af, at det vaskes, når det er nødvendigt.
Genimprægnér altid efter vask.
Vask
Som hovedregel skal du følge den vaskeanvisning, der sidder i tøjet. Det meste tøj kan maskinvaskes ved 40° C. Brug et mildt vaskemiddel, og undlad at bruge skyllemiddel eller blegemiddel. Skyl gerne tøjet flere gange. Hvis du skal fjerne kraftige pletter, så brug TexCare Pletfjerner. Du bør altid først teste stoffets farveægthed på et sted, der ikke kan ses. Gen-imprægnér altid efter vask.
Imprægnering
Efter hver vask og lang tids brug anbefaler vi, at du genimprægnerer tøjet. GORE-TEX®-membranen forbliver helt vandtæt, men imprægneringen hjælper tøjets yderste lag med at afvise snavs og vand.
Hvordan plejer jeg mine GORE-TEX®-SKO?
Vask skoene i lunkent vand, og brug efter behov en børste, hvis de er meget snavsede. Lad skoene tørre ved stuetemperatur. Lædersko skal sprøjtes med TexCare Imprægnering ,som virker afvisende over for snavs og vand. Derefter smøres med skocreme, eller TexCare Leatherlotion. Læderet holder sig blødt og smidigt, uden at porerne dækkes til, og åndeevnen dermed forringes.
Er det en kærlighedserklæring...?
Spørgsmål:
Kære TexCare,
Jeg har købt TexCare uld-, silke- og bomuldsvask og er især meget imponeret over hvordan gammelt bomuldsstof bliver som nyt at se på. Jeg har dog en lille bekymring: når trådenderne hele tiden bliver fjernet (hvordan det så sker) – vil stoffet så ikke meget hurtigere blive slidt tyndt?
Og lige et andet spørgsmål: hvad gør jeg med alle de pakker Tusindfryd vaskepulver jeg har stående? Eller med andre ord – jeg er vist gået helt over til TexCare!
Med venlig hilsen
Birgit Z, Hørsholm
Svar:
- Hej Birgit Z
- Tak for din venlige mail.
- Tusindfryd kender jeg ikke, men som du skriver, er det nok at bruge TexCare 🙂
- Jeg kan fortælle dig, at ganske vist fjerner Cottonwash de fnullere, der opstår når bomuld bruges og vaskes, men vi er nede i småtings-afdelingen, så der skal et godt mikroskop til, for at se, hvad der foregår. Og trøjen kan blive tudse-gammel, og alligevel kun tabe nogle milligram i vægt. Så det slider ikke på tøjet.
- Men når fnullerne er væk, stråler farverne klarere.
- Det, der fjerner disse fnullere, er et helt specielt enzym, der naturligt findes i naturen – i en skovbund f.eks. hvor det er med til at nedbryde de faldne blade, og er med i den cyklus, der skaber ny muldjord.
- Så det er ren økologi.De bedste hilsner,
- TexCare
Rosende ord om Cottonwash fra Aalborg
Jeg bliver nødt til at skrive for jer er SÅ imponeret over jeres Cottonvask!
Jeg har lige “reddet” flere ting fra at blive afleveret til genbrug, da de var blevet noget forvasket og nusset, bla et ensfarvet bomuldstæppe og en meget fin viscoseskjorte. Bare efter én vask er der tydelig forskel! -Synes det er blevet helt spændende at vaske tøj.
Jeg vil helt klart prøve nogle af jeres andre produkter.
Svar
en vask giver en svag forbedring i farverne, og mere og mere hver gang.
Men siden din mail har vi lavet CottonBOOST og der er det helt vild bedre efter -2 vaske
Prøv selv…
Tips om fnulleret strik
Når man vil fjerne pilling / Fnuller fra overfladen af en strikketrøje, så er det meget vigtigt først at have set efter, om der stikke trådudtræk ud. Gør der det, vil en tøjshaver / barbermaskine jo klippe tråden over, og så bliver der et hul.
Køb en “nåletræder” (som billede). Stik spidsen gennem trøjen bagfra, og put tråden gennem øjet, og træk den gennem strikket om på bagsiden.
Så kan du “barbere” fnulleret vær fra den strikkede forside.
Jordslåede pletter / skjolder
Jordslåede pletter
TexCare Pletfjerner tager ikke jordslåede pletter bort. De kræver noget ekstra skrapt. Vær varsom, for er varen, tekstilet ikke farveægte, så bleger det farven.
Dette er grunden til, at TexCare ikke laver et tilsvarende middel, for TexCare må IKKE kunne fjerne farverne.
Jordslået er en slags skimmelsvamp, der opstår efter fugtig, indelukket opbevaring. Brune, gullige pletter og skjolder
Hos materialisten kan man købe et middel, som kan fjerne jordslåede pletter. Det består af 2 breve, et brev med kaliumpermangan-nat og et brev med natriumbisylfit, som efter tur skal påføres tekstilet. Midlet er klassificeret som sundhedsskadeligt, så følg instruktionerne, når du bruger det. Materialisten oplyser selv: “Fjerner jordslåede pletter på farveægte tekstiler.” Så du skal selv sikre dig at tøjet er farveægte.